vineri, 22 iulie 2011

NEGRESA



                                                 

CANTITATI

-6 liguri de cacao
-2 pahare de zahar
-jumatate de pahar cu apa
-4 oua
-2 pahare de faina
-1 ciocolata cu lapte 100 g
-1pachet de margarina
-un varf de bicarbonat


MOD DE PREPARARE

Se pun la foc: apa+cacao+zahar+margarina si se topesc.
10 linguri din compozitie se pun separat.
Compozitia ramasa se lasa la racit dupa care se adauga galbenusurile,bicarbonatul si faina si se amesteca foarte bine.
Albusurile se bat spuma si se adauga cate o lingura in compozitie pana la incorporare.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se pune la cuptor la foc potrivit.
Se scoate de la cuptor cand s-a desprins de pe tava,
Separat  cele 10 linguri de compozitie se incalzesc peste care se adauga ciocolata.
Se pune peste negresa cand se scoate de la cuptor .
Se consuma cu placere.

                                                                                        Pofta buna!

TAIETEI DE CASA

CANTITATI

-2 oua
-2 linguri de apa
-un praf de sare
-faina cat cuprinde

MOD DE PREPARARE

Se bat ouale  cu putina sare se adauga apa si faina pina se face o coca mai tare care se poate intinde intr-o foaie subtire.
Se  presara putina faina si se ruleaza dupa care se taie  dupa preferinte .
Se folosesc in diferite preparate.

COVRIGEI

 CANTITATI

-4linguri de apa
-3linguri de otet
-1pachet de margarina
-putina sare
-2oua
-faina cat cuprinde
-chimen si (sau) sare

MOD DE PREPARARE

 Se amesteca apa,otetul,margarina,faina si sarea pana la formarea unei compoziti mai tare care poate fi intinsa.
Se intinde foaia si se taie cu forma de covrigei,se aseaza in tava unsa.
Deasupra se ung cu ou se presara chimen si se pun la cuptor .
Se lasa pana se  rumenesc , se scot si se lasa sa se raceasca .
Se consuma ce placere si cu bere rece.

                                                                              Pofta  buna!

PRAJITURA CU VISINE

CANTITATI

-2 pahare iaurt
-1 ou
-1 lingurita bicarbonat
-100 g unt
-2 pahare de zahar
-4 pahare de faina
-1 Kg de visine

MOD DE PREPARARE

Se freaca untul cu zaharul , se adauga oul apoi iaurtul.
Se pune faina  apoi bicarbonatul si se amesteca bine.
Separat se curata visinele de samburi si se lasa la scurs.
Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu ulei si faina si deasupra se pun visinele dupa care
se pune la cuptor la foc potrivit .
S-a copt cand a capatat o culoare aurie . 
Se pudreaza  si se consuma cu placere.

                                                                                                   Pofta buna!

RULADA CU DULCEATA DE GUTUI


CANTITATI

-3 linguri de zahar
-3 linguri de faina
-3 oua
-un praf de sare
-1 plic de zahar vanilat
-1 borcan de dulceata de gutui

MOD DE PREPARARE

Se separa albusurile de galbenusuri.
Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea .
Albusurile se bat spuma cu zaharul vanilat.
Se amasteca cele doua compozitii apoi se pune faina in ploaie si se amesteca foatre usor .
Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se pune la cuptor la foc potrivit .
Cand capata o culoare aurie se scoate pe un prosop umed  si se pune dulceata fara sirop .
Se ruleaza imediat si se lasa sa se raceasca.
Se consuma cu placere.

                                                                                                      Pofta buna!

GOGOSI LA MINUT

CANTITATI

-2 oua
-2 pahare mici de iaurt
-1 lingurita bicarbonat
-1 pahar zahar
-2 pahare de faina
-un praf de sare
-1 plic de zahar vanilat
-ulei pentru prajit

MOD DE PREPARARE

Se freaca ouale cu zaharul si sarea,se pune iaurtul ,faina ,zaharul vanilat si la sfarsit bicarbonatul.
Se pune uleiul la incins si se pun gogosile cu lingura.
Se prajesc si se scot intr-un vas in care s-a asezat un servetel pentru a absoarbe surplusul de ulei.
Se pot consuma ca atare sau pudrate. 

                                                                                      Pofta buna!

CREMA DE TORT

CANTITATI

-1 pachet de unt
-300g zahar pudra
-4 oua
-1 pachet mic de cacao
-rom
-zahar vanilat

MOD DE PREPARARE

Se freaca untul bine pina iese apa din el. Se adauga zaharul pudra si se amesteca pina se topeste.
Se adauga galbenusurile unu cate unu.
Albusurile se bat spuma  separat si se adauga cate o lingura pana se incorporeaza tot in compozitie .
Se adauga romul si zaharul vanilat si se da la rece 30 minute.
Se imbraca tortul si se consuma cu placere.

                                                                                  Pofta buna !

SALEURI

CANTITATI

-1 paghet margarina
-1 lingurita sare
-1 lingurita otet
-6 linguri de apa
-faina cat cuprinde
-chimen,sare, susan sau cascaval

MOD DE PREPARARE

Se amesteca toate componentele facandu-se o coca mai moale.
Se unge tava cu putin ulei.
Se pune pe tava , se intinde apoi se taie in fisii groase de un deget, pe deasupra se presara chimen,sare ,susan sau cascaval.
Se pot consuma cu bere.

joi, 21 iulie 2011

CLATITE CU DOVLECEI

CANTITATI

-500 ml lapte
-un praf de sare
-1 dovlecel potrivit
-faina cat cuprinde
-zahar vanilat
-rom
-zahar

MOD DE PREPARARE

Se curata dovlecelul de coaja si de seminte daca are.
Se  rade pe razatoarea mare si se amesteca cu un praf de sare dupa care se adauga faina si treptat laptele .
Se pune zaharul vanilat si romul si trebuie sa fie o compozitie nu prea subtire.
Se coc pe foc potrivit cu sau fara ulei , dupa aceea se presara un praf de zahar.
Se consuma cu placere. 

                                                                                                 Pofta buna!

GRIS CU LAPTE


                                                                  

CANTITATI
-600 ml lapte
-4 linguri de gris
-4 linguri de zahar

MOD DE PREPARARE

Se pun la foc 500 ml lapte.
Separat se pun 100 ml lapte rece  cu 4 linguri de gris si 4 linguri de zahar si se amesteca pina se dizolva.
Dupa ce a fiert laptele se adauga si compozitia cu gris si se lasa la foc mic mestecand continu.
Se poate consuma cu dulceata , scortisoara,nuca pisata.

                                                                                                        Pofta buna!

SALATA DE VINETE CU DOVLECEI

 CANTITATI

-2 vinete mari
-2 dovlecei mai mici
-1 ceapa
-50 ml ulei
-1 lingura de iaurt
-sare dupa gust

MOD DE PREPARARE

Se coc vinetele , se curata si se lasa la scurs.
Se curata dovleceii si pun la fiert in apa clocotita , se fierb citeva minute  si se pun in strecuratoare .
Ceapa se taie marunt si se amesteca cu vinetele si dovleceii .
Se pune  uleiul putin cite putin, sarea si se ameasteca bine .
La sfirsit se pune si iaurtul si se consuma cu placere.

                                                                                                          Pofta buna!

SIROP DE ZAHAR ARS

      CANTITATI PENTRU SIROP

  CANTITATI
-4 linguri de zahar 
-700 ml apa
-rom 
-zahar vanilat

  MOD DE PREPARARE

Se caramelizeaza zaharul , se adauga apa si se lasa la fiert pina scade un deget .Se lasa la racit apoi se adauga romul si zaharul vanilat..


CREMA DE TORT CU CACAO

CREMA DE TORT

CANTITATI

-3 oua
-3linguri de zahar
-3linguri de faina
-100 g unt
-3linguri de cacao
-250 ml lapte

MOD DE PREPARARE

Se amesteca ouale cu zaharul si faina  bine fara sa se faca cocoloase,se adauga cacaoua apoi laptele  treptat pana se omogenizeaza.
Se pune la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroase.
Se lasa la racit  apoi se adauga untul si se amesteca foarte bine .

TORT DE MERE

            CANTITATI  PENTRU BLAT

 CANTITATI

-6 oua
-6 linguri de zahar
-6 linguri de faina
-1 praf de copt
-1 plic de zahar vanilat

-1 Kg de mere
-100 g unt
-100 g nuci
-rom



 MOD DE PREPARARE

Se bat ouale bine pina isi maresc volumul de 3-4 ori  ,se adauga zaharul  si se  bat in continuare pana se albeste compozitia  si se topeste zaharul .
Se adauga  faina in ploaie si se amesteca usor .
Se adauga praful de copt fara a se dizolva, zaharul vanilat si romul .
Se pregateste o tava de tort sau o cratita de 2Kg  astfel:se unge cu putin unt se tapeteaza cu zahar si se pun merele taiate pe jumatate si umplute cu unt si nuca .
Se pune compozitia in tava si se coace la foc potrivi .
Se coace pina se desprinde de pe tava .
Se lasa sa se raceasca .
Se poate taia in 2-3 felii . 


      CANTITATI PENTRU CREMA DE ZAHAR ARS


CREMA DE ZAHAR ARS

  CANTITATI

-4 oua
-500 ml de lapte
-10 linguri de zahar
-1 plic de zahar vanilat
-rom (dupa preferinte)

Mod de preparare

Se pun 5 linguri de zahar intr-o cratita de marimea blatului de tort ,se caramelizeaza ,se ung bine cucaramel peretii cratitei si se lasa la racit .
Separat se bat bine ouale  cu zaharul si se adauga laptele,romul si zaharul vanilat.
Se pune compozitia in cratita cu zaharul  caramel ,se introduce la cuptor la foc potrivit .
Sub cratita se  pune o alta cratita sau tava cu apa.
Se lasa la cuptor pana capata o culoare caramel.
Se lasa sa se raceasca.

      CANTITATI PENTRU SIROP

  CANTITATI
-4 linguri de zahar 
-700 ml apa
-rom 
-zahar vanilat

  MOD DE PREPARARE

Se caramelizeaza zaharul , se adauga apa si se lasa la fiert pina scade un deget .Se lasa la racit apoi se adauga romul si zaharul vanilat..



CREMA DE TORT

CANTITATI

-3 oua
-3linguri de zahar
-3linguri de faina
-100 g unt
-3linguri de cacao
-250 ml lapte

MOD DE PREPARARE

Se amesteca ouale cu zaharul si faina  bine fara sa se faca cocoloase,se adauga cacaoua apoi laptele  treptat pana se omogenizeaza.
Se pune la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroase.
Se lasa la racit  apoi se adauga untul si se amesteca foarte bine .


   ASAMBLAREA TORTULUI

Se taie batul de tort in 2-3 felii sise insiropeaza cu siropul rece.
Se adauga o parte din crema peste care se pot pune si fructe (ananas )
Se punea doua felie de blat si se unge cu crema si se pun fructe.
Se pune si ultima felie (2-3) de blat care trebuie sa aiba merele deasupra .
Se pune putina crema ,apoi se aseaza cu grija  crema de zahar ars.
Peste crema de zahar ars se poate decora cu frisca .
Se pune la frigider 1 ora
Se consuma cu placere. 

                                                                                    Pofta buna!


                                           

miercuri, 20 iulie 2011

BLAT DE TORT

 CANTITATI

-6 oua
-6 linguri de zahar
-6 linguri de faina
-1 praf de copt
-1 plic de zahar vanilat
-rom

 MOD DE PREPARARE

Se bat ouale bine pina isi maresc volumul de 3-4 ori  ,se adauga zaharul  si se  bat in continuare pana se albeste compozitia  si se topeste zaharul .
Se adauga  faina in ploaie si se amesteca usor .
Se adauga praful de copt fara a se dizolva, zaharul vanilat si romul .
Se pregateste o tava de tort sau o cratita de 2Kg  astfel:se unge cu putin ulei si se pune hartie .
Se pune compozitia in tava si se coace la foc potrivi .
Se coace pina se desprinde de pe tava .
Se lasa sa se raceasca si se desprinde hartia in momentul cind se prepara ..
Se poate taia in 2-3 felii si se umple cu diverse creme si cu fructe .
                                                                                                        Pofta buna !

POEZII PENTRU COPII MICI

POEZII PENTRU COPII

                 CATELUS CU PARUL CRET

Catelus cu parul cret ,
Fura rata din cotet.
El se jura ca nu fura ,
Si l-am prins cu rata in gura .
Si cu oul in buzunar
Hai la Sfatul Popular.


                    RATUSCA


Rata. rata, ratisoara,
Ce te plimbi pe ulicioara ?
Cu papucii rosiori .
Ai promis ca-mi faci un ou
Si mi-l faci mie cadou .
Daca nu te tii de vorba ,
Te tai si te bag la ciorba.

               UN PITIC

Un pitic tare  mic ,
Facea baie in ibric
Pe sapun a alunecat
Si piticul s-a innecat.
Vai ,vai ,ce pacat
Ca piticul s-a innecat .

               O FETITA  CU  FUNDITA

O fetita cu fundita ,
Se ducea la gradinita .
Mama mare o intreba :
Unde te duci fetita mea ?
Eu ma duc la gradinita
Sa ma fac o doctorita .
Mama este bucuroasa
Ca are o fetita frumoasa ,
Iar tata e suparat ,
Ca nu are si el un baiat


          GRIVEI

Cutu ,cutu  ia Grivei,
Mamaliga daca vrei ,
Daca nu o pun in cos ,
Si o dau miine la cocos.

CREMA DE ZAHAR ARS

  CANTITATI

-8 oua
-1 l de lapte
-10 linguri de zahar
-1 plic de zahar vanilat
-rom (dupa preferinte)

Mod de preparare

Se pun 5 linguri de zahar intr-o cratita de 3 Kg ,se caramelizeaza ,se ung bine cucaramel peretii cratitei si se lasa la racit .
Separat se bat bine ouale  cu zaharul si se adauga laptele,romul si zaharul vanilat.
Se pune compozitia in cratita cu zaharul  caramel ,se introduce la cuptor la foc potrivit .
Sub cratita se  pune o alta cratita sau tava cu apa.
Se lasa la cuptor pana capata o culoare caramel.
Se consuma cu placere.

                                                                                               POFTA BUNA!

PATEU DE FICAT DE PUI

CANTITATI

-5 ficatei de pui
-3 oua fierte
-2 linguri iaurt
-1 lingurita de unt
-un praf sare
-un praf de piper (dupa preferinte)

MOD DE PREPARARE

 Se inabusesc ficateii ,se rad pe razatoarea mica.
 Se fierb oale tare,se rad pe razatoarea mica .
 Se amestece toate ingredientele si se sareaza dupa gust .
 Se poate da si copiilor peste 1 an fara piper.
 Se consuma cu placere.  

                                                         Pofta buna! 

COJI DE ECLER

   Cantitati
-1 cana de ulei
-2 cani de apa
-sare
-5 oua
-2 cani de faina

  Proces Tehnologic

Se pune uleiul ,apa si sarea la foc si se lasa sa dea in clocot.
Se pune faina si se amesteca bine dupa care se lasa la racit.
Se incorporeaza ouale unul cate unu pina la omogenizare.
Se toarna in forme de ecler mari  sau rotunde si se coc la foc potrivit pana capata o culoare aurie.
Se lasa la racit si se pot umple cu crema de vanilie  ,crema de ciocolata sau frisca .
Se consuma cu placere.
                                        
                                                                                    Pofta buna!

RULADA APERITIV





           RULADA  -APERITIV

INGREDIENTE

-500 ml lapte
-un pachet margarina
-un praf de sare
-1cana de faiana
-6 oua
-250 g cascaval (branza)

 PREPARARE

Se fierbe laptele si se adauga margarina pina se topeste .Se mentine pe foc pina se pune praful de sare si faina ,se mesteca  continuu sa nu se lipeasca  citeva minute . Se pune  la racit ,iar dupa aceea se adauga ouale . Tava  de aragaz se unge cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina . Se toarna compozitia in tava ,se intinde uniform si se pune la cuptor la foc potrivit . Cind este rumenita si se desprinde de pe tava se scoate din cuptor pe un sevet umed. Deasupra se rade cascavalul  sau branza. Se ruleaza si se lasa in prosop pina se mai raceste. Se consuma calda  sau rece .

                                                                              POFTA BUNA !